Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?

Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?

Heb je plannen om voor je woning of je bedrijf binnen afzienbare tijd zonnepanelen te gaan kopen, om ze te verduurzamen en je energiekosten te minimaliseren? Dan ben je niet de enige in ons land die met deze plannen rondloopt. Zonnepanelen zijn nog steeds ongekend populair. Van groot belang bij de aankoop van zonnepanelen is dat je de juiste keuze maakt en goed nadenkt over bijvoorbeeld het gewenste rendement of het type zonnepanelen. Er zijn nog meer belangrijke aandachtspunten dan deze. In dit artikel lees je waar je zeker op moet letten [timed_link link=”https://zonduurzaam.nl/” days=”19″ keyword=”als je zonnepanelen wilt gaan kopen”].

Btw-teruggave bij de aankoop van zonnepanelen

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van zonnepanelen is het feit dat je [timed_link link=”https://zonduurzaam.nl/kennisbank/financieel/btw-teruggave-zonnepanelen/” days=”23″ keyword=”aanspraak kunt maken op Btw-teruggave”]. Dit kun je online doen door je als ondernemer aan te melden via de website van de Belastingdienst. Al ondernemer? Ja, inderdaad. Ook al ben je particulier, toch ben je bij de aanschaf van zonnepanelen ondernemer: je onderneemt namelijk in energie. Op deze manier kun je, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je koopt, honderden tot wel duizenden euro’s besparen. Verder kun je via de salderingsregeling en terugleververgoedingen financieel profiteren van je zonnepanelen. Kijk ook of je aanspraak kunt maken op een gemeentelijke duurzaamheidslening of vergoeding. Zoek dit allemaal goed uit, want dan bespaar optimaal op je energie-uitgaven.

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt

Bereken voor jezelf hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je elektriciteitsverbruik te dekken. Gemiddeld gebruikt een Nederlands huishouden zo’n 3000 kWh per jaar. Om dit te compenseren, heb je aan ongeveer 10 tot 12 goede zonnepanelen voldoende! Heb je een grote villa of boerderij, of een eigen bedrijf, dan heb je natuurlijk mee zonnepanelen nodig om je stroomverbruik te neutraliseren met zonne-energie.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Als je zonnepanelen zoekt, zul je een keuze moeten maken uit de diverse soorten panelen de er tegenwoordig zijn. Twee bekende soorten zonnepanelen zijn de zwartkleurige types, die gemaakt zijn van monokristallijn silicium, en de blauwkleurige panelen van polykristallijn silicium. De meeste mensen kiezen voor de zwarte uitvoering zonder randen erop, omdat die op het dak het minste opvallen.
Een andere optie is om te kiezen voor dunne dakpanelen gebaseerd op dunnefilmtechniek. Aantrekkelijk aan deze panelen is dat ze dun en buigzaam zijn. Maar ze zijn helaas wel een stuk duurder dan blauwe of zwarte zonnepanelen.
Ben je van plan om een zonneboiler te kopen? Dan kun je het beste kiezen voor hybride zonnepanelen. Dit zijn panelen die zowel stoom opwekken als water verwarmen. Ze worden ook wel PVT-collectoren genoemd. Feitelijk gaat het om panelen die een zonnepaneel en zonneboiler combineren. Een ideale keuze voor als je voordelig water wilt verwarmen en je gasverbruik wilt terugdringen!

Denk na over het type omvormer bij je zonnepanelen

De stroom die door zonnepanelen wordt geproduceerd, is zogeheten gelijkstroom. Om dit om te zetten in bruikbare wisselstroom waar stopcontacten gebruik van maken, heb je naast je zonnepanelen ook een zogenoemde omvormer nodig. Er zijn diverse soorten omvormers op de markt verkrijgbaar. Bij het uitkiezen van de ideale omvormer, moet je een aantal zaken in de gaten houden. Ten eerste is dat het vermogen van de omvormer. Het vermogen moet goed afgestemd zijn op het vermogen dat je zonnepanelen hebben. Verder, dat is een tweede aandachtspunt, dient de omvormer technisch te passen bij je panelen. Het is dan ook slim om de panelen en de omvormer bij één aanbieder aan te schaffen. Dan weet je namelijk zeker dat ze goed op elkaar aansluiten en dat je geen miskoop doet. In de derde plaats is het aan te raden om een omvormer te kopen die je de mogelijkheid biedt om via een schermpje of via internet alle processen te volgen. Ten slotte is het fijn als je omvormer maximum power point trackers (MPPT) heeft. Die zorgen namelijk voor een zo hoog mogelijk rendement!

Zoek meerdere betrouwbare aanbieders en vergelijk de offertes

Belangrijk is om enkele goede aanbieders van zonnepanelen te kiezen en bij hen een offerte aan te vragen voor een bepaald aantal zonnepanelen van het gewenste type. Zo kun je goed vergelijken tussen bedrijven op het vlak van prijs en kwaliteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.