BTW berekenen met deze formule

BTW berekenen met deze formule

Wanneer je iets in Nederland koopt, is het eigenlijk altijd zo dat hier bovenop een bedrag aan belasting betaald dient te worden. Dit noemen we dan ook wel de BTW. In Nederland kennen we vier verschillende categorieen wat betreft de BTW en in elke van deze groepen is het dan ook zo dat er een ander percentage aan BTW betaald moet worden over het bedrag van het product. In deze tekst gaan we je dan ook laten zien welke categorieen er zijn, maar ook hoe je gemakkelijk en snel kunt berekenen welk bedrag er bovenop het aankoopbedrag komt. Op die manier weet je al snel wat je aan BTW betaald.

Wat is BTW en waarom betalen we dit?

Eigenlijk is de BTW niet voor de klant bestemd, maar dit is het bedrag wat een ondernemer moet betalen over een product wat hij verkoopt. Wanneer een groenteboer een prei verkoopt, heeft hij een afspraak met de belastingdienst dat hij over het geld wat hij verdient aan die prei een gedeelte afstaat aan de belastingdienst. De ondernemer vraagt dit bedrag vervolgens aan de klant zodat hij ook daadwerkelijk geld kan verdienen aan het verkopen van de prei. De afkorting van BTW staat voor Belasting toegevoegde waarde en wordt dus op zowat alle producten gevraagd. Op die manier kan de ondernemer het juiste bedrag afdragen aan de belastingdienst. Elk jaar doet hij vervolgens aangifte over de inkomsten die hij gehad heeft en controleert de belastingdienst of hij voldoende belasting betaald heeft voor de producten die hij verkocht heeft. Wanneer hij onvoldoende heeft betaald, zal de belastingdienst een bedrag vorderen om te betalen en wanneer hij teveel heeft betaald, zal de belastingdienst aangeven dat hij geld terugkrijgt zodat hij weer quite gespeeld heeft. Op die manier komt het dus dat mensen btw betalen over iets wat zij kopen en is het ook duidelijk waar het geld vervolgens heen gaat, maar welke categorieen zijn er?

BTW berekenen met verschillende percentages

Over verschillende producten moeten dan ook verschillende percentages BTW berekenen. Er is een categorie waar een vrijstelling voor is: een categorie waarover we 0 procent BTW berekenen. Daarnaast is er een categorie waar we 9 procent BTW berekenen. En natuurlijk is er nog de welbekende 21% BTW die we berekenen over producten en diensten.

Vrijstellingen gelden voor een aantal verschillende producten en diensten. Je kan hierbij denken aan onderwijs, maar ook bijvoorbeeld aan gezondheidszorg. Er kan dan ook geen aftrek worden gedaan over deze bedragen.

Dan hebben we de 0 procent btw. Het verschil met de vrijstelling zit hem in het feit dat er bij deze categorie wel aftrek gedaan kan worden van de voorbelasting. Onder deze categorie valt bijvoorbeeld personenvervoer naar het buitenland, maar ook internationale handel.

Met de 9 procent btw regeling hebben we allemaal dagelijks te maken. Dut is namelijk het percentage wat bijvoorbeeld wordt berekend over voedingswaren en water. Ook geneesmiddelen vallen onder deze categorie en diensten zoals reparaties aan fietsen en woningen en een knipbeurt bij de kapper.

De laatste categorie is de 21 procent categorie. Onder deze categorie valt eigenlijk alles wat tot op heden nog niet in een van de andere categorie├źn is geplaatst. Speelgoed die je koopt in een speelgoedwinkel, meubels die je koopt bij een woonwinkel en spullen om te knutselen vallen bijvoorbeeld allemaal onder deze categorie, maar hoe bereken je nou eigenlijk wel bedrag je aan btw moet betalen.

BTW berekenen, hoe doe je dat?

In de meeste gevallen is BTW gelukkig al voor ons berekend en zit het bij de prijs in die we in de winkel voor het product zien staan. Mocht je dan willen weten hoeveel van die prijs btw is, kun je het volgende doen. Eerst is het handig om te weten welk percentage er aan BTW is berekend. Vervolgens kun je de volgende som gebruiken. Het bedrag van het product delen door 100 en vervolgens vermenigvuldigen met het percentage. Mocht het bedrag 11 euro zijn dan deel je dit dus door 100 (0,11) en vermenigvuldig je dit met bijvoorbeeld 9. 0,99 is het bedrag en dit is dus de btw die je betaald over de 10 euro. Mocht de BTW nog niet berekend zijn, kun je het totaalbedrag vermenigvuldigen met 1,09 of 1,21 om achter BTW te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.