Je huis verkopen: hoe doe je dat?

Je huis verkopen: hoe doe je dat?

Het is iets wat de meeste mensen slechts één of een paar keer doen in hun leven: hun huis verkopen. Als het de eerste keer is dat jij een huis verkoopt, dan heb je misschien nog geen idee van wat er allemaal bij komt kijken. Is de laatste keer lang geleden, dan heb je vast ook niet meer alle belangrijke zaken voor jouw woning verkopen op een rij. Voor deze mensen is deze blog: doe er je voordeel mee.

Wel of geen makelaar?

Dit is eigenlijk wel de belangrijkste keuze die je liefst ook snel moet maken. Ga jij je huis met of zonder makelaar verkopen? Een makelaar neemt je veel werk uit handen en geeft je goeie tips voor de verkoop. Daarnaast weet hij wat jouw huis moet kunnen opbrengen, en hoe gewild (of niet) huizen in jouw wijk zijn. Tot slot weet hij wat een normale prijs is per vierkante meter woonruimte op deze plek. En al deze info is uiteraard de basis is voor het bepalen van de vraagprijs. Vraag je teveel, dan prijs je je huis uit de markt, want geïnteresseerden zullen dan meer oog hebben voor vergelijkbare, maar iets goedkopere woningen. Bepaal je de vraagprijs te laag, dan breng je potentiële kopers juist aan het twijfelen: ze vragen zich af wat er met jouw huis aan de hand is en maken daar hun eigen verhaal van. Uiteraard kan je ook later nog een makelaar inhuren, als zelf verkopen niet lijkt te lukken. Benader altijd meer dan één makelaar. Laat hem komen en zijn verhaal doen. Vergelijk zijn tarief met andere makelaars, maar ga ook af op het gevoel dat je bij hem hebt. Want jullie gaan samen belangrijke zaken doen.

Zelf de vraagprijs bepalen

Neem je geen makelaar in de arm, dan zal je veel zelf moeten doen: de bezichtigingen bijvoorbeeld. Hoe zijn jouw commerciële vaardigheden? Het is immers niet meer zo belangrijk wat jij van jouw huis vindt: die ander, die moet enthousiast worden. Krijg jij dat overgebracht, meerdere keren per dag (als jouw huis erg gewild blijkt)? Loop je met het idee om je woning te koop te zetten, kijk dan eens wat de vraagprijs is van vergelijkbare huizen in jouw buurt. Houd ook in de gaten hoe lang ze koop staan, en probeer er achter te komen voor welk bedrag ze uiteindelijk zijn verkocht. Wat hierbij ook een rol speelt, is de factor tijd. Heb je totaal geen haast om je huis te verkopen, dan kan je best iets hoger inzetten met je vraagprijs. Heb je zelf al een andere woning gekocht of zijn er anderen redenen om je huis liefst snel te verkopen: houd dan een iets lagere vraagprijs aan.

Energielabel

Als jouw huis nog geen definitief energielabel heeft, zorg dan dat je dat krijgt. Dit is namelijk een verplichting bij de verkoop. Zoek dus op tijd uit, hoe je dit in je bezit krijgt.

Laat je huis (nog) ruimer ogen dan het is

Jij bent waarschijnlijk lange tijd tevreden geweest met de ruimte die het huis jou biedt, of misschien nog steeds. Een potentiële koper wil nog meer ruimte zien. Dat betekent uiteraard niet dat je nog moet gaan verbouwen, maar juist dat je de huidige ruimte nog ruimtelijker laat ogen. Dat doe je op de eerste plaats door flink op te ruimen. Verhuizen is sowieso al het beste moment om eens grof spullen uit te zoeken en weg te gooien, maar nog meer als je je huis in de verkoop zet. Haal ook spullen uit je woonkamer en de slaapkamers. Dat jij die woonkamer juist zo knus en gezellig vindt, is nu even minder belangrijk. Die geïnteresseerde die langs komt voor een bezichtiging, wil de mogelijkheden zien en niet tegen (in zijn ogen) rommel aan kijken. Staan de zolder, berging, schuur of garage wel erg vol? Ruim op en breng indien nodig spullen naar een tijdelijke opslag. De kosten die je daarvoor maakt, verdien je makkelijk terug door de ruimte die bijvoorbeeld een bijna lege zolder uitstraalt.

Zorg voor licht en ruimte

Je kan je woning makkelijker een stuk lichter laten ogen. Leuk dat jij die lichtblauwe muur nog steeds zo waanzinnig mooi vindt, maar hij maakt je kamer kleiner. Dat geldt uiteraard nog meer voor donkere kleuren als bruin. Met witte verf laat je elk vertrek groter lijken dan het in werkelijkheid is. Dus: op naar de bouwmarkt voor één of meer emmers latex en sausen maar. Ja, dat is een flinke klus. En ja, dat voelt vreemd, om uren te gaan sausen in de woning die je gaat verlaten. Maar geloof ons: dit maakt je huis een stuk aantrekkelijker en beter verkoopbaar.

Achterstallig onderhoud

De ene koper zal het niets uitmaken om kozijnen en deuren te schilderen, de ander knapt er op af. Onze tip: pak dat soort achterstallig onderhoud aan. Ook dit kost je heel wat uurtjes vrije tijd, maar ook die vertalen zich waarschijnlijk in een hogere verkoopprijs. Want: hoe jammer zou het zijn als een geïnteresseerde en ogenschijnlijk enthousiaste potentiële koper geen zin heeft om al dat schilderwerk aan te pakken en daarom geen bod doet?

Zorg voor topfoto´s

Heb je voor een makelaar gekozen, dan zorgt hij voor een goeie fotograaf. Zo niet, zoek dan zelf iemand die professioneel huizen fotografeert. Hij weet jouw huis nog beter te presenteren en weet exact hoe hij elke ruimte het mooist vast kan leggen.

Verkoopsites en social media

Natuurlijk maak je gebruik van de mogelijkheden die online presenteren biedt. Zet je huis dus zowel op een huizensite als op social media. Je bereik van geïnteresseerden wordt vele malen groter, zeker als jouw bericht ook nog eens vaak wordt gedeeld.

Succes met de verkoop, en denk aan de bloemen op tafel :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *